luni, 24 iunie 2013

Recenzie: Circul noptii de Erin Morgenstern


Despre carte:

Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.
Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe şi negre, te aşteaptă însă o experienţă cu totul unică, o sărbătoare a simţurilor – poţi să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăceşti prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheaţă, să priveşti uimit la contorsionista tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticlă şi să te îmbeţi cu miresmele de caramel şi scorţişoară ce adie ameţitor prin aer.
Bine aţi venit în Le Cirque des Rêves! Însă, în spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – an trenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi. Necunoscută celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfăşoară o bătălie cumplită a imaginaţiei şi voinţei.
Dar când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi.
O poveste seducătoare, plină de aventură, magie şi poezie, un basm cuceritor pentru cititorii de toate vârstele.

Despre autor:

ERIN MORGENSTERN este artistă multimedia şi scriitoare. Ea îşi defineşte toate lucrările ca fiind, de fapt, „basme, într-un fel sau altul”. Circul Nopţii este romanul ei de debut. În prezent, locuieşte în Massachusetts.

Recenzie:

CIRCUL NOPŢII e fără doar şi poate una dintre cele mai bune cărţi citite de mine în ultima vreme. Daca la inceput actiunea se petrece in casele personajelor, dupa aceea continua in interiorul circului. Timpul se scurge foarte repede, capitolele fiind adesea la fistanta de 1, 2 ani, si cred ca au trecut vreo 20 si ceva de ani. 

Cele trei personaje importante din carte sunt Celia, Marcus și Bailey. Celia și Marcus sunt adversari în acest joc și a fost interesant, plin de suspans tot timpul. Bailey este acel personaj nevinovat dornic de aventură și care va primi una peste așteptările sale. Membrii circului sunt mai mulți fiecare având ceva special și avem parte de un personaj român. Avem parte de două planuri temporale, unul este cel al jucătorilor și celălalt este cel al personajului inocent, care se apropie de prezentul primului plan temporal. Modul în care s-a terminat cartea mi-a plăcut enorm. S-a încheiat cum am bănuit, dar într-un mod misterios și deosebit. Iubirea, sacrificiul, magia și sensibilitatea  este ceea ce definește acest roman. 

Finalul a fost destul de ciudat, dar mi-a plăcut. Singurul lucru care m-a deranjat a fost că nu am aflat ce s-a întâmplat cu un personaj. Dar trecând peste asta cartea este minunată,  autoarea a făcut o treaba buna.

Trailerul cartii:

            

Citat favorit:

"Îi atinge faţa cu mâna, împietrit de spaimă că degetele lui ar putea să treacă prin ea la fel ca prin trandafir”. 

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu