vineri, 27 februarie 2015

Interviu cu scriitoarea Simona Stoica


La ce vârstă ai descoperit pasiunea pentru scris şi cine te-a încurajat prima dată că ai talent în acest domeniu?
Pasiunea pentru scris a existat mereu, de la compunerile pe care le faceam in scoala primara (o provocare in sine, cand abia aveam rabdare sa citesc sau sa imi fac temele), dar cred ca am devenit constienta de ea abia prin liceu, pe la 14 ani, cand povestea a inceput sa prinda contur in mintea mea si am avut indrazneala de a-mi asterne gandurile atat pe foi si caiete, cat si digital, pe primul meu laptop (pe care il cheama Azazeal, am obiceiul de a personifica lucrurile la care tin). Parintii mei au fost persoanele care au fost mereu alaturi de mine si m-au incurajat sa ma folosesc de cuvinte pentru a asterne tot ceea ce mintea mea vedea si crea aproape in fiecare zi. Fara ei, cartea nu ar fi prins viata, ramanea un manuscris neterminat, pierdut printre zeci de foldere.

Cum s-a schimbat viaţa ta de când ai publicat Provocarea, partea I din seria Rephelimii?
Simt o bucurie fara margini si mereu zambesc cand cineva ma intreaba de carti sau le vad in librarii si pe diferite site-uri. Traiesc un sentiment greu de descris, amplu si tulburator, atunci cand primesc mesaje de la cei care mi-au citit cartile si cuvintele lor ma impresioneaza atat de mult, incat am senzatia ca raspunsurile mele nu au nimic special si nu reflecta incantarea pe care o simt. E uimitor sa primesti laude de la persoane pe care nu le cunosti, cu care vorbesti pentru prima oara, dar asupra carora Provocarea a avut un impact puternic, trezind in ei diferite emotii - acest adevar, daca as putea sa-l numesc asa, imi da incredere si inspiratie, pentru urmatoarele volume din serie. 
                    
           
De ce ai ales Editura Herg Benet?
Ei m-au ales pe mine. Pentru asta le voi ramane mereu "datoare", m-au ajutat sa imi indeplinesc visul.

banner-provocarea

Care sunt cărţile care consideri că au avut o influenţă decisivă pentru formarea ta ca om?
Seria Ciresarii a lui Constantin Chirita, printre putinele carti pe care le-am recitit - povestile Ciresarilor m-au indemnat sa caut provocari in jurul meu, voiam sa am parte de o aventura asemanatoare cu cele prin care au trecut ei.
Romanele lui Agatha Christie si Jeffrey Deaver (primele citite au fost 10 negri mititei si Colectionarul de oase) - cei 2 autori te provoaca (da, iubesc acest cuvant; se observa, nu?) sa iti pui mintea la "treaba", m-au transformat intr-un bun observator, o persoana atenta la detalii, care analizeaza (putin cam prea mult) fiecare cuvant sau gest.


Dacă te-ai putea întâlni cu un personaj literar, care ar fi acesta şi de ce?
As vrea sa ma intalnesc cu Rudin, din Amor si nestatornicie (Rudin, in original) de Turgheniev. Personajul lui m-a fermecat si m-a intrigat prin fiecare cuvant rostit, aveam senzatia ca el ar detine raspunsurile la toate intrebarile care ma framantau in acele momente, iar deciziile lui m-au transformat intr-o persoana confuza si deprimata pentru 2 zile, cand inca incercam sa deslusesc de ce a luat anumite alegeri si ales durerea in locul fericirii. E genul de personaj pe care il urasti pentru ca il iubesti. 

Ce îţi place să citeşti, cât timp aloci zilnic lecturii şi ce ţi-ai propus să citeşti în următoarea perioadă?
Prefer romanele SF, fantasy si thrillerele psihologice, evit romanele de dragoste si cartile in care principalele probleme sunt dramele adolescentilor. Citesc zilnic, chiar daca sunt cateva randuri sau cel putin o carte (recordul meu e de 3 intr-o zi), pentru ca am impresia ca pot sa aud cum imi mor celulele cenusii daca nu ma las furata de lectura macar cateva minute :D. Poate comparatia e nefavorabila, dar cartile sunt ca un drog pentru mine. I am a proud bookaholic.
In perioada urmatoare planuiesc sa citesc tot ce a scris Henryk Sienkiewicz si Donul linistit de Mihail Şolohov. Provocarile mele pentru 2015.



Care personaj îţi este cel mai drag dintre cele pe care le-ai creat?
Nu pot sa aleg doar unul, trebuie sa trisez: Jack Harper si Desiree, mai ales daca tin cont de tot ceea ce am planificat pentru ei (ma simt putin vinovata, dar ramane de vazut daca Binele invinge Raul). Sunt doua personaje complexe, puternice si incapatanate, doua firi asemanatoare, care se vor afla mereu intr-o confruntare muta.


Ai un alter ego?
Nu, am renuntat la el prin liceu :D.


Care este gândul care te ajută să mergi mai departe în momentele dificile, ce te inspiră să lupti în continuare pentru literatură?
Ma gandesc ca indiferent ce se va intampla, familia si CLANul (un grup neobisnuit de prieteni), au sa fie mereu alaturi de mine si ma vor ajuta sa trec peste orice obstacol pe care il voi intalni.
Inspiratia vine din speranta... speranta ca flacara literaturii este inca puternica in sufletele celor care apreciaza cultura si incearca sa ii influenteze si pe cei din jurul lor, pentru a le deschide mintea si inima in fata puterii de neegalat pe care o au cuvintele. Speranta moare ultima, nu? A mea inca razbate!

Cui recomanzi seria Rephelimii?
Tuturor. Nu este o serie pentru tineri sau adulti, pentru fete sau baieti, pentru cei pasionati sau nu de fantasy. Este o poveste despre Viata si Moarte, Adevar si Minciuna, cu un mesaj special la final, destinat celor care vor sa accepte ca Timpul ne este dusman, iar fiecare alegere ne apartine, fara sa fim nevoiti sa respectam planurile pe care Soarta le are pentru noi. Avantajul se afla in mainile noastre.

Cum se vede scriitoarea Simona Stoica peste 20 de ani? O să scrii tot romane fantasy?      
Ma vad intr-o biblioteca, pierduta cu privirea intr-un semineu, cu gandurile la urmatoarea serie de carti si cu familia mea alaturi. Voi scrie fantasy, am in minte si o serie spin-off pentru Rephelimii, o trilogie, cel mai probabil, insa am de gand sa scriu si romane psihologice.

Ai vreun mesaj  pentru alţi scriitori care vor să-si vadă opera pe hârtie de tipar?
Sa nu renunte! Sa aiba incredere in ei si in visul lor, sa lupte ca sa fie realizat si sa scrie doar din placere si pasiune, cele 2 ingrediente, care, alaturi de inspiratie, ofera viata cuvintelor.

Ce le-ai transmite tinerilor cititori ai acestui site şi totodată, ce le-ai transmite celor care ţi-au citit sau îţi vor citi cărţile?  
Indiferent de situatie, sa nu renunte la lectura si la bucuria unica si deosebita pe care o simt atunci cand citesc si se desprind de realitate. Aceasta este cea mai pura forma de magie.
Le multumesc ca mi-au oferit o sansa, ca au acceptat Provocarea Rephelimilor si sper ca vor intelege deciziile pe care le voi lua in urmatoarele volume si nu ma vor judeca daca planurile sau sperantele lor in legatura cu personajele nu coincid cu viziunea mea. Surprizele... abia acum incep sa apara :). 

vineri, 20 februarie 2015

Interviu cu scriitoarea Lina Moacă


În primul rând, spune-ne mai multe despre tine, despre pasiunile și obiceiurile tale?
Mă pasionează tot mai mult istoria, arheologia, tradițiile populare, orice despre cunoașterea trecutului(visez la un roman istoric). Îmi place cam tot ce ține de arta, încerc să-i înțeleg sensul, s-o pătrund. Aproape în fiecare zi ascult muzică, uneori chiar și dansez. Mă străduiesc să nu mă grăbesc să trăiesc, vreau să prind rădăcini în propria-mi piele. În ceea ce privește pasiunea pentru scris, a început ca un fel de terapie personală. O nevoie. Apoi, cu timpul am observat anumite schimbări interioare în bine și cam în asta sunt... Caut. Mă descopăr. Învăț. Mă transform... Scrisul e un mijloc incredibil de evoluție, de-a reflecta asupra sensului propriei existențe, a experiențelor, instinctelor, de-a împărtăși viziunea ta asupra lumii. Ei bine, să construiești povești în capul tău, care să ajungă să atingă inimi sau să formeze caractere, e cel mai minunat lucru.

Cum s-a schimbat viaţa ta de când ai publicat Oameni, îngeri şi demoni?
Cât timp am scris Oameni, îngeri și demoni viața mea s-a schimbat oarecum. Pot spune că am devenit un om mai profund, preocupat de nemurire. Moartea nu mă mai înspăimântă, nici veșnicia ei.  Desigur, de când s-a publicat cartea primesc mai multe e-mailuri, lumea îmi scrie. Interesant, uite așa: dăm din ce primim și primim din ce dăm.

De ce ai ales Editura Herg Benet?
Colecția Arven mi s-a părut cea mai potrivită pentru Oameni, îngeri și demoni (Mulțumesc, Herg Benet!).

Care sunt cărţile care consideri că au avut o influenţă decisivă pentru formarea ta ca om?
Cu certitudine, din fiecare carte citită învăț câte ceva. Universul mi se tot lărgește.  Între cele cu impact adânc în mine ar fi: Biblia, Dialogurile lui Platon, opera lui Mihai Eminescu, cărțile lui Constantin Noica, Jurnalul Fericirii de N. Steinhardt.

Care personaj îţi este cel mai drag dintre cele pe care le-ai creat?
Fără părtinire, toate îmi sunt dragi. Am trecut prin multe împreună.

Cât de mult te asemeni cu personajele din carte?
Destul de mult și nicicum. E dificil să spun în ce măsură, sunt anumite frământări, trăiri, particularități, de la mine și altele împrumutate. Se întâmplă ca anumiți oameni să mă inspire, într-un anume fel mă folosesc de emoția pe care mi-o transmit și încerc să experimentez o realitate paralelă. 



De ce ai ales genul fantasy?
În acel moment așa am simțit. Aveam nevoie de o putere supranaturală. Totuși, personajele mele fantastice sunt ancorate oarecum în istoria biblică.  În povestea mea, pomul cunoașterii binelui și răului este chiar Lucifer(Iluminatul). Astfel, prin alegerea primilor oameni de a-i gusta fructul(împerecherea cu el) inevitabil ADN-ul li se schimbă.  Personajul Eus(Cain) este tocmai fiul lui Lucifer, care bineînțeles îi va moșteni nemurirea, la fel ca și cei doi fii gemeni ai lui Eus, Willhelm și Willwolf și cei doi nepoți, Lilly și Willy.


Care este autorul tău peferat din literatura română? Dar din literatura universală?
Cea mai grea întrebare. Am foarte mulți autori preferați. Nu pot decât să aleg două nume de referință: Eminescu și Dostoievski.

Cui recomanzi Oameni, îngeri şi demoni?
Tuturor celor care iubesc lectura. În special celor care cred că iubirea poate schimba lumea. Iubindu-ne demonii avem șansa să-i cucerim.

Pregăteşti ceva în continuare Lina? La ce se pot aştepta fanii?
Da, sper, în curând să aflați mai multe. 

Consideri că autorii români sunt subapreciați?
Sunt un scriitor debutant, nu mă pot pronunța în acest aspect. Eu cred că în general cititorii știu să aprecieze după gust o carte bună. În momentul de față sunt și scriitori români care au succes.

Ai vreun mesaj pentru alţi scriitori care vor să-si vadă opera pe hartie de tipar?
Să nu-și piardă nicio clipă entuziasmul. Să citească mult.  Să viseze. De asemenea, perseverență, perseverență, perseverență.

Ce le-ai transmite tinerilor cititori ai acestui site şi totodată, ce le-ai transmite celor care ţi-au citit sau îţi vor citi romanul?
Vă mulțumesc pentru interes, încredere, susținere, reacțiile și gândurile bune. Dragi cititori, sper să am ocazia să vă întâlnesc personal. Până atunci, vă rog să-mi împărtășiți impresia produsă de lectură, felul cum ați simțit povestea mea. Îmi puteți scrie pe linamoaca@yahoo.com

joi, 19 februarie 2015

New in my library #4


                                                    Bărbaţi fără femei de Haruki Murakami
                                                         Diana cu Vanilie de Diana Sorescu‎

                                                         Fluturi de Irina Binder - ambele volume


Provocarea (Rephelimii #1) de Simona Stoica - ambele volume


Ultimul avanpost de Lavinia Călina
Copiii întunericului (Neamul Corbilor #1) de Lavinia Călina 


Lolita de Vladimir Nabokov
nymphette_dark99 de Cristina Nemerovschi 


Fugara de Alice Munro
Dragă viață de Alice Munro  

duminică, 15 februarie 2015

Interviu cu scriitorul Radu Găvan

Spune-ne, mai întâi, ceva despre tine Radu. Ceva ce cititorii ar trebui să ştie despre autorul romanului Exorcizat.
 Am 36 de ani, sunt căsătorit, am un băieţel. Sunt un tip obişnuit, cu o viaţă obişnuită şi, sincer să fiu, nu prea mă dau în vânt să vorbesc despre mine. Prefer să vorbesc despre scrisul meu.  

Când scrii? Ai capacitatea să aşezi în orice moment rânduri pe hârtie sau ai momente de maximă inspiraţie când scrii? 
Nu există maxima inspiraţie, există doar nevoia de a da o formă gândurilor. Când nevoia creşte, scriu.  

De ce ai ales Editura Herg Benet?
Herg Benet este o editură cu suflet şi potenţial, un loc în care se găsesc oameni pasionaţi, oameni talentaţi, oameni buni. Oameni pe care sunt mândru să îi numesc prietenii mei. Împreună vom face lucruri frumoase, sunt sigur de asta. 

Care sunt cărţile care consideri că au avut o influenţă decisivă pentru formarea ta ca om?
American Psycho! M-a ajutat să devin psihopatul de azi. :-D Am glumit, sunt foarte multe cărţi din care am avut de învăţat câte ceva, cărţi care m-au atins, cum ar fi Oliver Twist, Jocul lui De Niro, Pervertirea, Shining, Portretul lui Dorian Gray. Mă rog, astea îmi vin acum în minte, dar mai sunt multe, multe altele. Şi da, American Psycho este cartea mea favorită, chiar există în Exorcizat un capitol în care aduc un mic omagiu acestei capodopere.   

Ai vreun personaj favorit din volumul tău de debut? Daca da, care este?
De fapt da, chiar am un personaj preferat. Este vorba despre protagonistul romanului - tânărul fără nume, povestitorul, cel care face lucrurile să se întâmple. Mă identific cu lupta lui, cu dorinţa disperată de mai bine.   
  
Cât de mult te asemeni cu personajele din carte?
Sunt copiii minţii mele. E ceva din mine, cât de puţin, măcar un suflu de viaţă acolo, în toate personajele mele, chiar şi în cele mai groteşti.



Ce gen de cărţi preferi?
Îmi plac cărţile care mă înjunghie până la lacrimi. Detest lecturile comode. 

Ce ai simţit când ţi-ai văzut cartea pe rafturi?
Bezmeticeală maximă. Era ca şi cum mă priveam în oglindă şi nu mă recunoşteam. Apoi a venit un frumos sentiment de împlinire, de linişte, după care a năvălit panica - Dacă nu se vinde?! Dacă nu place? Ce mă fac, ce mă fac? Oh, vai, oh, vai, ce mă fac? :-D După care m-am dus să mă culc.

Cui recomanzi romanul Exorcizat?
Tinerilor între 18 și 99 de ani. J Celor cu mintea deschisă şi sufletul tânăr. Exorcizat este o carte dură, un pumn strâns, dar, în momentul în care pumnul se desface, vezi sufletul ce pulsează acolo, în palma întinsă.  


Ce planuri de viitor ai? Mai pregăteşti vreo carte?
Da, un microroman. Se numeşte Neverland şi vorbeşte despre un tată şi fetiţa lui. E aproape gata, posibil să apară anul acesta, nu ştiu încă. Am început, de asemenea, lucrul la a treia carte. 

Consideri că autorii români sunt subapreciaţi?
La noi, lumea merge, în general, pe pariul sigur, pe autorii consacraţi sau premiaţi, ceea ce înseamnă că un talent nou apărut pe piaţa de carte din România, oricât de mare ar fi, nepromovat suficient, nu va primi recunoaşterea meritată din partea publicului. Cred că talentele reale trebuie promovate într-un mod atractiv, poate chiar agresiv. 

Ai vreun mesaj pentru alţi scriitori care vor să-şi vadă opera pe hârtie de tipar?
Dacă ei cred în talentul lor, să nu renunţe. În aventura asta cu publicatul e uşor să renunţi, mai greu e să îţi respecţi visul. Bine, e adevărat că se publică şi cărţi pentru care au murit degeaba copacii. Pe de altă parte, dacă oferi ceva bun şi alegi totuşi să renunţi la un moment dat, probabil că publicatul nu e de tine şi asta e.  

Ce le-ai transmite tinerilor cititori ai acestui site şi totodată, ce le-ai transmite celor care ţi-au citit sau îţi vor citi romanul?
Citiţi cât de mult puteţi, căci o faceţi pentru voi în primul rând, iar de se întâmplă să puneţi mâna şi pe Exorcizat şi doriţi mai apoi să stăm de vorbă, vă aştept cu drag. Este o bucurie imensă pentru mine atunci când primesc ceva înapoi de la cititor - un gând, o poză cu romanul, orice. Mă găsiţi pe facebook sau pe exorcizat.com. 

luni, 2 februarie 2015

New in my library #3

         Seria Lords of Deliverance de Larissa Ione 
      Seria Hush Hush de Becca Fitzpatrick    


Washington Square by Henry James 
Manuscrisul gasit la Accra de Paulo Coelho 
Sunt un curv de Leonard Ancuța


Alegerea de Kiera Cass
Viitorul nostru de Jay Asher & Carolyn Mackler  


Îngerul albastru de Heinrich Mann
Coraline de Neil Gaiman


Planeta de aur de K.J. Mecklenfeld 
Blue Notes de Carrie Lofty